Einde seizoen 2019-2020

Er kwam noodgedwongen een vroegtijdig einde aan het basketbalseizoen. Op 17 maart besliste de Raad van bestuur van Basketbal Vlaanderen om het basketbalseizoen 2019-2020 vroegtijdig stop te zetten omwille van het Coronavirus. Dit vinden we als club uiteraard jammer, maar de gezondheid van spelers, trainers, scheidsrechters en supporters staat natuurlijk centraal.

Op 11 maart werd er door de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al beslist om vanaf 12 maart alle wedstrijden tijdelijk uit te stellen. Kort nadien werden dan ook vanuit de overheid alle sportactiviteiten opgeschort. Gezien de onzekerheid van de duur van de maatregelen werd er in het basketbal dan ook beslist om de nog resterende wedstrijden niet meer te spelen en het seizoen af te sluiten.

Via een berekening werd er een eindrangschikking opgesteld waarmee dan de stijgers en dalers van elke reeks bepaald worden. Er werd ook beslist om dit seizoen geen kampioenstitels uit te reiken.

Het opstellen van de definitieve rangschikking ging als volgt:

  • Er werd een berekening gemaakt van het gemiddeld aantal punten per wedstrijd voor elk team van de reeds gespeelde wedstrijden. Dit zijn de punten die je krijgt bij een overwinning of nederlaag, niet de gemaakte of toegelaten doelpunten.
  • Dat gemiddelde werd vermenigvuldigd met de nog te spelen wedstrijden en bijgeteld bij de reeds behaalde punten.
  • Op basis van het nieuw puntentotaal van elk team werd er een nieuwe rangschikking bepaald die geldt als eindrangschikking voor het bepalen van de stijgers en de dalers.
  • Het gemiddeld aantal punten per wedstrijd zal ook de doorslag geven bij het vergelijken van ploegen uit verschillende reeksen, waar normaal gesproken testwedstrijden zouden gespeeld moeten worden.

Bron: https://www.basketbal.vlaanderen/afgelastingen

Hieronder kan je lezen wat de resultaten hiervan zijn voor onze twee ploegen.

Heren

Onze heren begonnen het seizoen in tweede provinciale met een gedeeltelijk nieuwe ploeg. De eerste helft van het seizoen verliep dan ook wat moeizaam omdat spelers elkaar nog moesten leren kennen en nog niet op elkaar waren ingespeeld. Dit resulteerde in twee overwinningen op dertien wedstrijden. Maar na hard werken van zowel de spelers als de coach begonnen de puzzelstukken toch stilaan op hun plaats te vallen wat dan ook zichtbaar werd in de resultaten. Een betere tweede helft van het seizoen met 4 overwinningen op 8 wedstrijden bracht onze heren op een 11e plaats in de algemene rangschikking (zie hieronder).

Na de berekening die hierboven al werd aangehaald was er voor onze heren geen verandering in het klassement (zie hieronder). In deze reeks zijn het de twee laatste ploegen van het klassement die zullen zakken naar derde provinciale. Onze heren zullen dus ook volgend seizoen aantreden in tweede provinciale. Dit was het vooropgestelde doel bij aanvang van het seizoen. De heren en hun coach kunnen dus met tevredenheid terugkijken op dit (ingekorte) seizoen.

Bedankt aan de spelers, coach, begeleiders en supporters voor de wekelijkse aanwezigheid en inzet. Hieronder nog enkele foto’s van het afgelopen seizoen, met dank aan Guy Vandyck.

Dames

Na enkele seizoenen afwezigheid traden onze dames dit seizoen opnieuw aan in de competitie. En net als onze herenploeg deden ze dit met een volledig nieuwe ploeg. Omwille van de niet deelname aan voorgaande seizoenen moesten de dames sowieso aantreden in de laagste reeks, bij de dames is dit tweede provinciale. Aangezien dit een volledig nieuwe ploeg was werden er op voorhand geen specifieke doelen opgesteld omdat dit moeilijk in te schatten was.

De dames begonnen sterk aan het seizoen en wonnen meteen hun eerste drie wedstrijden. Ze sloten de eerste seizoenshelft af met vijf overwinningen op 10 wedstrijden. Na een moeilijke start in januari van het tweede deel van het seizoen konden de dames zich toch terug herpakken en wonnen ze uiteindelijk vijf van de zeven resterende wedstrijden.

Deze resultaten werden beloond met een mooie vijfde plaats in de algemene rangschikking (zie hieronder). Volgend seizoen zullen de dames opnieuw in tweede provinciale van start gaan.

Net als bij de heren was er ook voor onze dames geen verandering na de berekening voor de definitieve rangschikking (zie hieronder). Met deze vijfde plaats was het het seizoen van onze dames dus meer dan geslaagd en kunnen de dames zeer tevreden zijn over deze prestaties.

Bedankt aan de spelers, coaches, begeleiders en supporters voor de wekelijkse aanwezigheid en inzet. Hieronder nog enkele foto’s van het afgelopen seizoen, met dank aan Guy Vandyck.